Kat steriliseren

Het afbinden of doorknippen van eileiders of zaadleiders noemt men steriliseren. Een kat wordt eigenlijk niet gesteriliseerd maar gecastreerd. Bij katten worden de teelballen en eierstokken namelijk altijd verwijderd. De term steriliseren wordt vaak gebruikt bij poezen uit gewoonte. Op deze pagina leest u meer over het steriliseren van een poes.
Lees hier over castratie bij een kater.

Wanneer steriliseren?

Een kat wordt op een leeftijd van 6 tot 7 maanden krols. Dierenartsen adviseren om een kat op deze leeftijd te steriliseren.

Wat kost het?

De gemiddelde prijs voor het steriliseren van een kat is € 118. Als u een kattenverzekering heeft worden deze kosten vaak grotendeels vergoed. Wilt u meer weten over kattenverzekeringen? Bekijk dan onze vergelijker »

De operatie

De kat mag voor de operatie niets meer eten. Dit is om braken tijden de operatie te voorkomen. Voordat de operatie start wordt de kat onder volledige narcose gebracht. Een deel van de buik wordt hierna geschoren en ontsmet. Er wordt vervolgens een snee van 1 tot 1.5 cm gemaakt. Met een haakje worden via deze snee de eierstokken verwijderd. Als de baarmoeder er afwijkend (verdikt) uitziet kan deze ook verwijderd worden.  Dit wordt gedaan om problemen in de toekomst te voorkomen. Als de arts klaar is wordt de snee gehecht. Meestal is er maar 1 hechting zichtbaar aan de buitenkant.

Als de kat wakker wordt na de operatie kan zij direct mee naar huis. Lopen is meestal lastig na de operatie, u kunt uw kat daarom het beste met de auto ophalen.

Voordelen kat steriliseren
- Niet meer (ongewenst) drachtig
- Minder kans op suikerziekte
- Verminderd kans op melkkliertumoren
- Minder kans op baarmoederontsteking

Nadelen kat steriliseren
- Geen kittens meer krijgen
- Gewichtstoename

Wordt mijn kat dikker na de sterilisatie?
Na de sterilisatie heeft uw kat minder voer nodig. De stofwisseling verandert namelijk door de sterilisatie. Hierdoor gaat uw kat minder energie verbruiken. Dit betekent dat zij dus ook minder voer nodig heeft. Wanneer u dezelfde hoeveelheid blijft voeren als voor de sterilisatie kan uw kat dikker worden. Uw dierenarts kan u hier meer over vertellen.

Omdat uw kat net zo belangrijk is!

U verzekert uw gezin en uzelf tegen ziektekosten. Dit verdient uw dierbare viervoeter toch ook? Voor € 9,46 per maand verzekert u een kat al tegen ziektekosten. Meer weten?
Bekijk dan onze kattenverzekering vergelijker »

kat steriliseren